Conceptes extrets I

- Fotografia i art: Quina relació té l'art amb la fotografia?

La fotografia busca les funcions socials (documentar) o les distincions estètiques (art)?

"Art o document són termes arbitraris que defineixen la manera de mirar les fotografies, més que una qualitat pròpia de les imatges". Alan Trachtenberg Reading American Photographs.

La fotografia documentalista de Lewis Hine pot ser considerada art i la fotografia directa d'Alfred Stieglitz document?

The Terminal, Alfred Stieglitz, 1892, New York.

"És més que la congelació d'una escena desapareguda; és l'escena de l'hivern a Nova York" Beaumont Newhall.

La fotografia d'Alfred Stieglitz esdevé doncs també un element de coneixement.


Exposició de Lewis Hine a Slater Mill Gallery, Rhode Island.

És art només el que proposen les institucions d'exhibició?

Allò quotidià pot ser considerat art? Molts fotògrafs han mostrat una actitud davant els esdeveniments del dia a dia i en front a l'experiència d'allò trivial i habitual.

L'art es quelcom premeditat o pot ser una expressió espontània com The Steerage d'Alfred Stieglitz?

“La fotografia ofereix una singular riquesa en la sorprenent observació individual i en sentiments de tot tipus… El fotògraf interpreta gràcies a una espontaneitat en el seu judici. Practica una composició per l’ull”. Sadakichi Hartmann, crític d’art.

- Fotografia i societat: Cada moment històric presencia el naixement d'uns particulars modus d'expressió artística, que corresponen al carácter polític, a les maneres de pensar i als gustos de l'època. Tota variació en l'estructura social influeix tant sobre el tema com sobre les modalitats d'expressió artística.

De la mateixa manera que alguns artistes i intel·lectuals han participat de manera activa en el procés geopolític del seu poble, alguns fotògrafs també han seguit aquest camí, utilitzant la fotografia com a instrument per documentar la vida social.

Pero la importància de la fotografia no només resideix en el fet que és una creació sinó sobretot en el fet de que és un dels mitjans més eficaços de moldejar les nostres idees i d'influir en el nostre comportament.
Extret de La fotografía como documento social de Gisèle Freund.